Eigenwijsheid

January 26, 2017

Eigenwijsheid of Eigen-wijsheid. Het woord zet in elk geval iets in beweging. Het is maar hoe je het interpreteert en waar je in geloofd. Vandaag werd ik aangesproken over het feit dat ik Eigenwijsheid heb toegevoegd aan mijn Facebook pagina Leven in Eenheid. Ik kreeg het advies dat ik misschien beter een streepje tussen eigen en wijsheid kon plaatsen. En zowaar was ik ook nog bijna mee gegaan in dit idee, omdat mensen mij anders wel eens verkeerd zouden kunnen beoordelen op de inhoud van het geheel, of de mens achter het woord. Ik las bij de instellingen dat ik pas aanstaande zondag weer de naam kon wijzigen en liet het maar even los. Meteen daarna de synchroniciteit, de bijgevoegde afbeelding kwam op Facebook voorbij en als vanzelf begon ik te schrijven.

 

 

Het is nu net de uitdaging voor mij, om het juist niet te veranderen! Want het is mijn eigen keuze het zo te doen. Een weloverwogen keuze. Het zet namelijk iets in beweging. We worden op voorhand al vaak beoordeeld op uiterlijk, op hoe iets geschreven staat, of je taalfouten maakt, of op de kleding die we dragen. En dat komt niet overeen met de missie van Leven in Eenheid. Want leven in eenheid is oordeelloos kijken naar de ander, het innerlijk leren kennen en niet al op voorhand afwijzen op uiterlijk. En we doen het allemaal zo nu en dan. Ik ook. Het zit in ons collectieve systeem. Dus ik zou ik niet zijn als ik niet iets in beweging wil zetten. De beweging naar Eenheid.

 

Ja, wat een streepje al niet kan doen in een woord. En dat is nu precies waar ik mee bezig ben op dit moment, spelen met woorden om nog meer mijn eigenwijsheid te ontdekken. Ik begrijp dat er verschillend naar gekeken wordt. Dat de betekenis van woorden is aangeleerd, net als gedrag. Dat je een woord meteen interpreteert vanuit eigen ervaring en overtuiging is een feit! Dat doen we allemaal. Dat het klopt zoals het in het woordenboek staat, ja daarvoor ben ik naar school geweest. En in het woordenboek wordt het negatief geïnterpreteerd, omdat je volgens de betekenis niet openstaat voor de raad van anderen. Dat is in mijn ogen iets heel anders. Wat ik met de toevoeging van eigenwijsheid vooral wil bereiken is dat we onze oordelen loslaten en kijken naar de mens achter het woord, de mens achter het masker. De ziel die naar de aarde is gekomen als mens. Het bewustzijn verandert, dus ook de betekenis van woorden verandert en er komen veel nieuwe woorden bij.

 

Wat ik wil bereiken is dat mensen niet alleen nadenken over hoe ze met woorden omgaan, maar vooral ook voelen wat de woorden voor hun betekenen. Dat woorden juist heel veel energie in zich dragen en de interpretatie alles zegt over een persoon zelf en niet zo zeer over de betekenis van het woord op zich. Want wat is het woord eigenwijsheid als je er zonder oordeel naar kijkt en het hardop uitspreekt. Of je nu uitspreekt eigenwijsheid of eigen-wijsheid, in de klank is er in dit geval geen verschil, maar we kunnen het op verschillende manieren uitleggen. We vullen de betekenis in vanuit onze eigen overtuigingen, ervaringen en vanuit wat ons is aangeleerd. Voor mij is eigenwijsheid de wijsheid van mijn Hart en ziel, de wijsheid vanuit eigen ervaring en al het geleerde. En niet dat ik niet open sta voor de raad of de mening van anderen, zoals het in het woordenboek staat. Dat is iets anders. Voor mij maakt het niet uit hoe je het schrijft. Het wordt vaak uitgelegd als eigenwijs in gedrag, negatief, omdat ik niet mee ga in de mening of het gevoel van de ander. Maar ik juist doe, wat klopt voor mij. En ja dat is eigenwijs, maar ook eigen-wijs. Dus het maakt niet uit hoe je het schrijft, de beweging die het voortbrengt in jou, dat is waar je naar mag kijken en mag voelen. En dat is waar het om gaat.

 

Ja, ook ik ging vaak in het verleden mee in de mening van de ander, want eigenwijs zijn hoort niet! Dat is een heel oude collectieve overtuiging. Meegaan met de groep, dat is veilig. Niet je kop boven het maaiveld uitsteken, want dan overleef je het niet. En dat wil ik nu juist doorbreken, want die overtuigingen zijn niet meer van deze tijd. Mensen proberen je vaak te overtuigen van hoe goed iets voor jou is, wat je moet doen of juist moet laten om gelukkig en succesvol te zijn. Maar mijn ervaring is, dat wat voor mij goed is, voor een ander niet altijd het zelfde effect zal hebben. Wat voor jou goed voelt, kan voor mij heel anders voelen. Vertrouw daarom altijd op je eigen Wijsheid, ook als mensen jou dan eigenwijs noemen. Dat is voor mij de letterlijke betekenis van het woord. Wijs geworden door eigen ervaringen. Als ik het woordenboek mag geloven, kan ik maar beter wel een streepje ertussen plaatsen. Eigen-wijsheid. Maar ja, de betekenis van dat woord staat niet in het woordenboek beschreven en is hoogstwaarschijnlijk geen juist Nederlands taalgebruik. Dus rest mij niet anders dan te vertrouwen op mijn eigenwijsheid en er mijn eigen betekenis aan te geven. 

Please reload

Uitgelichte berichten

Wat een ervaring!

March 6, 2018

1/6
Please reload

Recente berichten

July 19, 2019

March 6, 2018

January 3, 2018

December 30, 2017

November 22, 2017

November 7, 2017

October 12, 2017

August 8, 2017

July 24, 2017

June 9, 2017

Please reload

Archief