Vrijheid

September 14, 2016

 Vrijheid is een innerlijke beleving. Vrijheid is niets anders dan zijn wie je bent, zonder afleiding, zonder behoefte aan goedkeuring. Vrijheid is alles en niets tegelijk. Mijn beleving over vrijheid begon van buiten naar binnen. Omdat mijn eigen ruimte regelmatig beperkt werd, ook omdat ik zelf geen grenzen aan kon geven, voelde ik de behoefte snel uit te vliegen. Mijn eigen ruimte op te zoeken buiten het gezin waarin ik ben opgegroeid. Maar al snel creëerde ik eenzelfde veiligheid waarin ik mij liet beperken mezelf te zijn. Een herhalend patroon.

Nu weet ik beter. Vrijheid creëer je niet van buiten naar binnen. Vrijheid is iets dat ontstaat van binnenuit. Het is een gevoel, de zogeheten innerlijke vrijheid. Waarin je je vrij voelt te doen wat voor jou goed voelt, te creëren vanuit liefde voor jezelf, zonder beïnvloed te worden door wat er zich buiten jou afspeelt. En dat vergt moed.

 

Het is voor veel mensen lastig, omdat we geconditioneerd zijn ons aan te passen aan anderen. Het zit in ons systeem. En zo heb je het vaak niet eens in de gaten wanneer je voorbij gaat aan je eigen behoeften. Je laat onbewust over je grenzen heen gaan. Anderen zijn overtuigender in hun gedrag en mening en jij laat je er in meeslepen, of je wil of niet. Tot dat je je bewust gaat worden van je eigen aandeel hierin. Want het maakt namelijk niet uit wat de ander doet of zegt, als je hebt ervaren hoe ware innerlijk vrijheid voelt. Als je jezelf goed genoeg kent, kunnen anderen zeggen of doen wat ze willen, ook in die momenten volg jij dan je eigen pad. Zonder afleiding, zonder angst, zonder behoefte aan goedkeuring. En jezelf goed genoeg kennen heeft alles te maken met gevoelens en inzicht. Gevoel dat door je heen stroomt in de ontmoeting met andere mensen. Gevoel dat van jou is, maar soms ook van die ander. Grenzen vervagen vaak in contact, zeker wanneer je geraakt wordt door een ontmoeting. Het is daarom nodig dat je steeds blijft voelen dat je in het hier en nu op deze aarde staat. Met beide benen en voeten op de grond. En dat willen we wel eens vergeten. Omdat we geleefd worden vanuit ons denken. Gedachten komen en gaan en zijn continu aanwezig. En we zijn geprogrammeerd vooral de negatieve gedachten als eerste te geloven. De negatieve gedachten zijn ook het meest overheersend omdat dit ons zo is aangeleerd. We denken vaak in termen als, wat is het ergste dat er kan gebeuren, wat als het niet goed gaat, wat als de ander mij niet meer aardig vindt al ik dit of dat doe of zeg. En zo gaat het maar door. Er zijn maar weinig mensen die als eerste denken aan, wat is het beste wat er kan gebeuren, wat als blijkt dat ik gezien en gehoord wordt door de mensen en een verandering in de wereld te weeg kan brengen. Wat als ik ga stralen van geluk, wat als ik die ander help of inspireer door mijn gevoel uit te spreken!

 

Want als je positieve overtuigingen over jezelf uitspreekt zal er altijd wel iemand zijn die dat euforische gevoel omlaag probeert te halen. Want dat is wat we gewent zijn te doen. Of je wordt veroordeelt, voor gek verklaard. Zo makkelijk, want dat is de schijnveiligheid waarin we leven. De schijnveiligheid die vaak verwoord wordt met ‘doe eens normaal...’ De werkelijkheid is echter dat je met jouw gedrag de ander spiegelt en alles wat er op dat moment over jou gezegd wordt een weerspiegeling is van wat er zich in die ander afspeelt. Het heeft niets met jou persoonlijk te maken.

Een ding is zeker, het leven zelf is aan verandering onderhevig en mijn missie is bij te dragen aan een betere wereld. Dus ik zeg vooral: doe eens gek! Mijn bijdrage hierin is ook jou bewust te maken van beperkend gedrag dat ook in jou geconditioneerd zit. Vaak als eerste kijken naar de negatieve kant, wat kan er mis gaan...en zo houden we ons en elkaar gevangen in de kooi van beperkingen en negatieve overtuigingen.

 

De nieuwe aarde is echter op weg naar de manifestatie van nieuw bewustzijn. Het nieuwe bewustzijn is vanuit mij gezien een magische vorm van innerlijke vrijheid. In vrijheid leven is deze beperkende overtuigingen omzetten naar het tegenovergestelde ervan. Te denken in mogelijkheden. Vanuit een gevoel dat alles mag er zijn. Een gevoel van goed zijn zoals je bent en totaal aanwezig mogen zijn in jouw vorm, jouw energie, in jouw Zijn. Jezelf de toestemming geven totaal in overgave te zijn wie je bent vanuit je hart. Want je hebt van niemand anders toestemming en bevestiging nodig. En dat is vaak de lastigste stap, maar wel de meest bevrijdende als je in die staat van zijn kunt verkeren. Vergeef jezelf voor alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt in je leven. Ze waren niet goed of fout. Ze hebben jou gemaakt tot wie je nu bent. En elke dag opnieuw, elke seconde van de dag, heb je de mogelijkheid nieuwe keuzes te maken. Nieuwe keuzes vanuit deze innerlijke vrijheid. Vanuit jouw authentiekheid. Omdat je het waard bent en omdat je het verdient. Dit leven is van jou en van niemand anders. Vrijheid kun je alleen jezelf te geven, door jezelf de mogelijkheid te gunnen het leven in te vullen zoals jij dat wil. Waarin jij de regie hebt. Dat betekent vooral ook eigen verantwoordelijkheid nemen voor alles wat je doet. Dat gevoel is voor mij vrijheid van de hoogste orde en voor die vrijheid heb ik gekozen. Leven vanuit deze innerlijke vrijheid geeft mij het gevoel meer verbonden te zijn met alles en iedereen om mij heen.  

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Wat een ervaring!

March 6, 2018

1/6
Please reload

Recente berichten

July 19, 2019

March 6, 2018

January 3, 2018

December 30, 2017

November 22, 2017

November 7, 2017

October 12, 2017

August 8, 2017

July 24, 2017

June 9, 2017

Please reload

Archief