Chaos vs. orde

July 6, 2016

Vandaag werd ik wakker en nam mij voor om eens orde in de chaos te scheppen in mijn schrijfwereld. Ik wil heel graag een boek schrijven en tot nu toe in mijn leven zijn het vooral, schriftjes, boekjes en word-documenten die ik heb volgeschreven. Een grote chaos dus…

Al snel kom ik er achter dat zelf orde in de chaos scheppen niet werkt. Het is een vorm van forceren van waar ik naar toe wil. Nee dat is niet de bedoeling ervan. Orde schept zich vanzelf als ik me bezig houd met zaken waar ik enthousiast van word, als ik iets doe wat me blij maakt, als ik voel dat ik iets wil opruimen en dit dan ook meteen doe. Dan komt er ruimte vrij. Orde is niet iets dat je jezelf moet opleggen, want dat werkt niet. Net als met kinderen die hun kamer niet opruimen. Ze gaan pas opruimen als ze zelf ontdekken dat zij hun spullen niet meer kunnen vinden, als ze merken dat er geen kleding meer in de kast ligt omdat ze hun vuile kleding niet in de was hebben gedaan. Als je steeds ook voor anderen orde in de chaos wil brengen dan leren ze nooit zelfstandig creëren vanuit hun eigen chaos. Want chaos is nodig om tot een ware creatie te komen. Vanuit chaos ontstaat orde, wanneer je bezig blijft met dat waar jij warm voor loopt.

Zo werkt het tenminste bij bij. Toen ik mezelf vanmorgen had voorgenomen orde te scheppen in mijn schrijfwereld, kwamen er alleen maar meer ingevingen in me op, meer ideeën, meer inspiratie. Dus er was helemaal geen ruimte voor orde te scheppen maar er ontstond alleen nog maar meer chaos. En toen viel het kwartje: het boek ontstaat pas als het de tijd is dat het nodig is om te ontstaan. Ik kan dit niet forceren. Ik mag voelen wanneer ik wat, op welk moment mag doen. En dat is waar ik nu vooral mee bezig ben. Voelen wat ik doe en op welk moment dat dit goed voelt. En dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet.

 

Het begint met eenvoud. Eenvoud in de dingen die je doet. Wandelen met mijn hond en totaal aanwezig zijn in het moment bijvoorbeeld. De omgeving in mij opnemen. Contact maken met de mensen die ik ontmoet onderweg. Genieten van de geuren en kleuren van de natuur. Mooie plaatjes zien in de wolken, in de velden. Zo kwam ik tot inzicht dat deze eenvoud ook nodig is om het lef te hebben met je hoofd boven het maaiveld uit steken. Ik zag een prachtige paarse bloem, die stond te stralen boven het korenveld uit. Ik zag mijn Zelf hierin…Ik voelde, hoe het was om daar te staan en ik werd er blij van. Ja want dat is wie ik ben, die ik wil zijn. En zo heb ik mijn dag voortgezet. Thuis stoorde het mij dat de spinnen weer de kozijnen van mijn schrijfruimte hadden vervuild. Meteen heb ik het schoongemaakt en er kwam rust en ruimte. Pure schoonheid van dat wat ik wil dat aandacht krijgt en verder groeit. En zo zit ik weer aan een nieuw blog te schrijven.

 

Ik hoor wel eens om mij heen, waar haal je de tijd vandaan om zoveel te schrijven. Dan bedenk ik mij, dat sinds ik schrijven zie als mijn passie, die ik als kind al had, en ik mij zelf de ruimte geef om aan die passie gehoor te geven, dan lijkt het alsof tijd niet bestaat. Het lijkt alsof ik juist meer tijd heb, want al mijn huishoudelijke klusjes doe ik nu tussendoor met plezier en met gemak. Juist! Tijd is een illusie. Tijd bestaat niet. Wat wel bestaat is jouw leven te leven op jouw eigen ritme, in jouw eigen tempo. Het ritme van je hart. De passie die het hart voedt. Wanneer je dat ritme te pakken hebt en dat ritme van jouw hart volgt, dan komt er als vanzelf orde in de chaos. Dan ontstaan de mooiste creaties als vanzelf. Zoals voor mij vandaag, het schrijven van een nieuw blog. Het is nog geen boek, maar het boek is wel in ontwikkeling. Het boek des levens. En dat boek zal voor mij eerst doorleeft moeten zijn alvorens ik het naar buiten zal brengen. Dat is mijn levensvisie. En zo forceer ik geen orde in de chaos, nee, de orde schept zichzelf als ik aandacht geef aan mijn levensdoel. Eenheid in alle eenvoud. En die eenheid groeit door het zetten van kleine stappen, elke dag weer opnieuw. Vaak blijkt achteraf, dat de meest kleine stappen die ik heb gezet, uiteindelijk grote levens veranderende stappen zijn geweest.

Please reload

Uitgelichte berichten

Wat een ervaring!

March 6, 2018

1/6
Please reload

Recente berichten

July 19, 2019

March 6, 2018

January 3, 2018

December 30, 2017

November 22, 2017

November 7, 2017

October 12, 2017

August 8, 2017

July 24, 2017

June 9, 2017

Please reload

Archief